Voorkůmen

U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Voorkomen van anafylaxie

Preventie: het voorkůmen van een anafylactische shock

Een anafylactische shock is niet altijd te voorkomen, maar er kunnen wel verschillende dingen gedaan worden om anafylactische reacties en een anafylactische shock te voorkomen.

Hoe een anafylactische shock voorkomen kan worden, hangt o.a. af van de oorzaak. Bij allergenen zoals geneesmiddelen, latex en voedingsmiddelen kan anafylaxie voorkomen worden door deze allergenen te vermijden. Uiteraard moeten de allergenen dan wel bekend zijn ťn moet de allergische patiŽnt geen pech hebben dat hij of zij toch in aanraking komt met deze allergenen.

Bij voedselallergieŽn is het belangrijk om etiketten te leren lezen. Vaak weet iemand na verloop wel welke producten niet meer gegeten of gedronken mogen worden, maar in heel veel producten zitten allerlei verschillende ingrediŽnten die je in eerste instantie niet zou verwachten.

Bij een geneesmiddelallergie kan de (huis)arts vaak een lijst verschaffen met geneesmiddelen die veilig zijn voor de patiŽnt in kwestie.

Een andere mogelijkheid is immunotherapie. Dit is een behandeling waarbij allergische patiŽnten stukje bij beetje gevoelloos worden gemaakt voor hun allergie. Bijvoorbeeld bij een insectengifallergie is het mogelijk om iemand vrijwel helemaal immuun te maken voor insectengif. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd.

De kans op inspanningsanafylaxie kan ook sterk verkleind worden door desensibilisatie. Door het opbouwen van regelmatige inspanning, kunnen mensen minder gevoelig worden voor hun inspanningsanafylaxie.

Bij inspanning en koude geÔnduceerde anafylaxie moeten deze prikkels vermeden worden. Vooral duiken in koud water kan gevaarlijk zijn voor deze patienten. Er is goede ervaring met desensibiliseren met regelmatige inspanning voor patienten met inspanningsanafylaxie.

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Voorkomen van anafylaxie

(Advertentie)