Oorzaken

U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Oorzaken

Oorzaken anafylactische shock (anafylaxie)

Meestal wordt een anafylactische shock veroorzaakt door een voedingsstof, een insectengif, een geneesmiddel of het rubber latex. Meer zeldzame oorzaken van anafylaxie zijn mastocytose, inspanning en kou. Mastocytose is een zeldzame ziekte waarbij er een teveel aan mestcellen is, die grote hoeveelheden histamine kunnen vrijmaken. Mestcellen en histamine spelen een grote rol bij allergische reacties.

Inspanning kan ook een oorzaak zijn, doordat de lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan in zeldzame gevallen een anafylactische shock teweeg brengen. Soms is het eigenlijk een voedselallergie, die alleen optreedt in combinatie met zware inspanning.

IJskoud drinken, airconditioning en bijvoorbeeld zwemmen in heel koud water, kunnen in zeldzame gevallen ook tot een anafylactische shock leiden.

Tot slot is er nog de ideopatische variant. Die laatste variant betekent eigenlijk dat er geen directe oorzaak te vinden is van de anafylactische reactie.

Zie ook de tabel hieronder met oorzaken en bronnen:

Oorzaak Bron
Voeding Pindaís
Noten
Melk
Kippenei
Vis
Schaal- en schelpdieren
(Enzovoort)
Insectengif Wesp
Bij
Hommel
Soms andere insecten
Geneesmiddelen Antibiotica
Anesthetica
Analgetica
Bloedproducten
Vaccins
Hormonen
Enzymen
(Enzovoort)
Latex Handschoenen
Condooms
Ballonnen
Medische en tandheelkundige instrumenten
(Enzovoort)
Andere IgE-gemedieerde vormen Seminaal plasma
Ethyleenoxidegas
Inspanning Met of zonder specifiek voedselallergeen
Fysische vormen Koude
Mastocytose Diverse triggers
Idiopathische vorm Spontaan

Bron: Handboek Allergologie

Omgevingsallergenen, bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of epithelia, zijn zelden de oorzaak van een anafylactische reactie. Waarschijnlijk omdat de hoeveelheid bij natuurlijke blootstelling te gering is.

Het achterhalen van oorzakelijke allergenen of andere triggers is van groot belang voor zowel risico-inschatting als preventie: de klinische context en de prognose kunnen namelijk verschillend zijn, afhankelijk van het allergeen of de trigger.

Lees verder over de symptomen van een anafylactische shock

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Oorzaken

(Advertentie)