Onderzoek en diagnose

U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Diagnose

Het stellen van de diagnose anafylaxie

Na een (vermoedelijke) anafylactische reactie is het van belang om zorgvuldig te onderzoeken wat de oorzaak is geweest. Ten eerste moet gekeken worden of er daadwerkelijk sprake was van een anafylactische reactie. De arts zal hiervoor een anamnese uitvoeren en aanvullend onderzoek doen. Meestal kan hieruit met zekerheid geconcludeerd worden of er sprake was van een anafylactische reactie. Hierna moet onderzocht worden welke allergeen de reactie veroorzaakt heeft.

Het uitzoeken wat de trigger is geweest van de anafylactische reactie kan lastig zijn. Hier is meestal verder allergologisch onderzoek voor nodig. Een moeilijkheid hierbij is dat als er een allergie wordt gevonden, het niet zeker is dat dat ook de veroorzaker is van de anafylactische shock. Daarnaast kan de ernst van de anafylactische reactie niet worden afgelezen aan de gevonden trigger.

Uiteindelijk kan de diagnose anafylaxie eigenlijk alleen met zekerheid worden gesteld of uitgesloten, als er een provocatieonderzoek heeft plaatsgevonden. Bij dit onderzoek wordt de patiŽnt blootgesteld aan het allergeen of de allergenen die mogelijk de allergische reactie oproepen.

In ongeveer 10% van de anafylactische reacties wordt helemaal geen oorzaak gevonden. Deze reacties worden ideopatische reacties genoemd.

Lees verder over het voorkůmen van een anafylactische shock

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Anafylactische shock Ľ Diagnose

(Advertentie)